Hoofd_Guy Kerstens

Hoe haal je het uit je hoofd?

Ik loop graag hard, bij voorkeur met een doel voor ogen. Voor de zomer van 2021 liep ik met de finish van de Mont Blanc Marathon in mijn hoofd. Tijdens het trainen ben ik in gedachten meerdere keren gefinisht.

Na 41 kilometer vliegen mijn voeten over het bergpad. De lengte en het ritme van mijn looppassen zijn perfect op elkaar afgestemd. Met tranen in mijn ogen loop ik de laatste paar honderd meter op de finish af. Het publiek juicht mij toe, ik voel de koude rilling over mijn rug…

Er zijn dagen dat ik moeiteloos kan lopen. Ik voel me sterk, loop makkelijk en de tussentijden zijn veelbelovend. De gedachten die in mijn hoofd spelen zijn van grote invloed op het resultaat. Mijn gedachten hebben invloed op mijn focus, mijn ademhaling, mijn ritme en daarmee op de bewegingen die ik maak tijdens het lopen.

Voor de Mont Blanc Marathon trainde ik veel in de Kennemer duinen en in de Belgische Ardennen om hoogtemeters te maken. Drie maanden voor de start liep ik een scheurtje op in mijn kuit. “Waarom overkomt mij dit nu weer, ik heb toch goed opgebouwd, hoe kan dit nu weer gebeuren?”. Negatieve gedachten die de inleiding waren voor nieuwe gedachtes:“ ik moet snel weer fit worden, over drie maanden moet ik starten,…”. In plaats van hardlopen ging ik wandelen en fietsen als training. Na korte tijd kwam de gedachte dat ik weer moest gaan hardlopen terug. Anders zou ik mogelijk de finish niet halen. Ik begon weer met hardlopen. De start van de Mont Blanc Marathon heb ik alleen gezien vanaf een Mountain Bike.

Mijn gedachte over het halen van de finishlijn, het bereiken van dat doel, heeft mij niet geholpen. De gedachte dat ik zou finishen, heeft geleid tot de keuze om weer te gaan trainen. Wat als uitkomst had dat ik mijn kuit weer blesseerde waardoor ik niet verder kon trainen.

Wil je veranderen? start dan met anders denken.

Sinds deze zomer loop ik met aandacht voor mijn voeten, mijn benen en mijn ademhaling. Bedenk dat je in een loop van 5 kilometer, ruim 4.000 ladingen maakt. Lees: ruim 4.000 keer vang je het gewicht van je lichaam op met je voet. Door heel bewust te voelen hoe mijn voeten de landingen opvangen weet ik nu dat ik berg op, de landingen op mijn tenen opvang. Dit is super belastend voor de achillespees en de kuit. Had ik net niet geschreven dat ik een kuitblessure had opgelopen waardoor ik niet kon starten aan de Mont Blanc Marathon?

Door anders te denken krijg ik nieuwe inzichten.

Mocht je aanstaande zondag aan de start staan van de Marathon van Rotterdam dan helpt het om niet te denken in woorden als: moeten, niet, geen, proberen, hopen, weer, steeds, nooit en altijd. “Ik moet binnen 4 uur finishen of ‘ik hoop maar dat ik niet geblesseerd raak’. Probeer te denken in woorden als: kunnen, willen, geloven, durven, weten, doen, gaan, zullen, mogen en kiezen. “Ik wil deze marathon in 4 uur lopen, ik geloof in mijn lichaam en ga deze marathon lopen”. Deze positieve gedachten hebben een positieve invloed op je prestatie.

Dit geldt overigens niet alleen bij hardlopen.