Vakantie_guykerstens_Blog

Opladen in de vakantie?

“ Wat heb ik zin in vakantie, ik kan niet wachten” zei hij. We liepen weer samen door het duingebied. De afgelopen keren vertelde hij over zijn werk, hoe hard hij gewerkt had.  Wat de invloed van zijn werk was op zijn privéleven. Slecht slapen, onrustig, negatieve gedachten, zelfs lichamelijke klachten.

Vandaag zuchtte hij het uit: “…vakantie, heerlijk!”.

“Waar kijk je vooral naar uit?”, vroeg ik hem. “ …Heerlijk even niets, witte stranden, blauwe zee. Een biertje op het terras, lekker eten, ontspannen”.  Terwijl hij zijn vakantie beschreef verscheen de ontspanning op zijn gezicht. Zijn handen bewogen mee met het beschrijven van zijn vakantie. De vergezichten die hij omschreef projecteerde hij op de duinen die voor ons lagen.

“Hoe voel je je nu?”, vroeg ik hem. “Ach, man, ik heb hier zin in, ik krijg bijna vlinders in mijn buik bij het idee dat ik straks een duik neem in de zee. Ik heb er zo’n zin in”

Ik ervaar dat veel mensen met emotionele klachten vooral terug kijken. Kijken naar het verleden. Vanuit een oplossingsgericht benadering kun je samen werken aan het verzachten van het verleden. Door te leren het verleden te accepteren breng je zachtheid in het heden. Gedachtes uit het verleden ontlokken dan een minder heftige reactie in het nu, dat is prettig.

Maar hoe zit het dan met het leven in het heden, vandaag, nu?

Wanneer je veel stress ervaart door bijvoorbeeld je werk, kun je een pauze nemen. Even ontladen, door vakantie op te nemen. Je verzacht de stress die je ervaart en laad je weer op. “Zodat je er weer tegenaan kunt”, maar is dat de bedoeling van een vakantie? 

Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen een emotionele gebeurtenis uit het verleden daadwerkelijk opnieuw ervaren wanneer wij hier aan herinnerd worden.  Het lichaam reageert, onbewust, op de herbeleving van deze ervaring. Dit heeft invloed op je ademhaling, hartslag, spijsvertering, hormoonafscheiding en immuunsysteem. Aangezien je net weer bent “opgeladen tijdens je vakantie”, kun je dit de eerste tijd wel weer verdragen, maar de vraag is voor hoe lang?

Vakantie is niet om weer op te laden, zodat je, in je oude patroon, er weer tegenaan kunt. Vakantie is voor het maken van nieuwe herinneringen. Om te genieten van de verandering in je omgeving, om je nieuwe ideeën te geven, je te inspireren zodat je met deze nieuwe inzichten verder kunt in het bereiken van de doelen die nog voor je liggen.

Laten we terug gaan naar de “ik ben echt toe aan vakantie”- uitspraak.  Het omschrijven van de vakantie die gaat komen betekent dat je vooruit kijkt. Je kijkt uit naar wat er gaat komen. Je kunt nu al genieten van wat er in de toekomst gaat plaatsvinden. Hoe anders is dit dan terug kijken en vasthouden aan het verleden waar je emotionele klachten vandaan komen?

Ga je op vakantie, dan moedig ik je aan om na te denken over een doel dat je wilt bereiken na deze vakantie. Ben je al terug, geen nood, een doel stellen kan ook deze of volgende week. Ik loop eind van dit jaar 10 kilometer, ik ga een cursus volgen, ik lees iedere maand een boek, ….Zet een doel voor jezelf zodat, mocht dat nodig zijn, je kan werken aan het verzachten van het verleden, maar nog belangrijker je gaat leven in het heden.

Ik wens je een inspirerende vakantie!