DRUK_guy Kerstens

Hoe gaat het? …DRUK!

‘Ik slaap onrustig wanneer ik gedronken heb. Om 05:30 uur gaat mijn wekker en ik stap met moeite uit bed. Ik strompel de trap af, geef de hond een aai over haar bol en loop de keuken in. Op het aanrecht staat een glas met nog een bodem drank van gisteren. Mijn keel brandt zacht wanneer ik de inhoud van het glas doorslik. Een koude rilling over mijn rug, mijn lichaam reageert onmiddellijk. Ik schenk nog een keer in en ben na de tweede slok echt wakker. Ik ervaar de laatste tijd vaker black-outs, mijn kortetermijngeheugen laat mij is de steek, waardoor ik niet meer weet wat ik de afgelopen avond gedaan heb.

Na een korte douche pak ik mijn spullen bij elkaar. Ik schenk een kop koffie in en stap in de auto. Bij het stoplicht leng ik mijn koffie aan met de inhoud van de heupfles die in mijn dashboardkastje ligt. Ik geniet van deze dertig minuten durende rit. Het geeft mij voldoende voorbereidingstijd op de gesprekken die ik de komende uren ga voeren. Woensdagochtend start met een managementmeeting. Op de actielist staan drie punten op mijn naam waarvan er al twee ruim voorbij de deadline zijn. Het derde punt had ik voor vandaag moeten opleveren. Hoe vaak ik al heb aangegeven dat ik meer tijd nodig heb, ik ben de tel kwijt. Ik weet niet waar ik de tijd en energie vandaan moet halen om deze punten, naast mijn gewone werk, ook nog op te pakken.

Ik pak een kauwgum voor ik uit de auto stap en loop naar binnen. Door de corona-crisis is er amper iemand aanwezig op kantoor. Ik haal een beker koffie uit de automaat en loop mijn kantoor binnen. De lichte roes die ik ervaar gedurende de dag gaat gepaard met een verhoogde hartslag. Het slaaptekort kickt meestal rond de klok van 15 uur in. Mijn handen trillen wanneer ik op de toetsen van mijn keyboard druk. De wallen onder mijn ogen krijgen een donkere kleur, waar mijn aderen als kronkelende rivieren nog wat kleur geven. In de middag stop ik met koffie drinken. Een slok direct uit de fles heeft een positieve werking op mijn stemming. Ik voel ontspanning en mijn moeheid verdwijnt.’

Laat ik meteen recht zetten dat ik, Guy, geen problemen ervaar met alcohol. Wel ken ik en spreek ik mensen die aangeven dat ze veel DRUK ervaren op hun werk, in hun directe (privé) omgeving of beide. Weet je wat de Engelse vertaling voor het Deense woord DRUK is? BINGE DRINKING, the consumption of an excessive amount of alcohol in a short period of time.

De vergelijking die ik maak met het alcohol gebruik lijkt wellicht overtrokken, maar vergis je niet in de effecten van overspannen zijn of nog erger; een burn-out, deze zijn schadelijk. Een beetje spanning ervaren we allemaal wel eens, dat houd je scherp en maakt dat je beter presteert. ‘Alcohol’ is maatschappelijk geaccepteerd, met beperkingen: niet tijdens het rijden of tijdens het werk. Het heeft al veel carrières om zeep geholpen.

Alcoholgebruik is problematisch als het gepaard gaat met lichamelijke, psychische en sociale problemen en de problemen niet adequaat kunnen worden aangepakt. De volgende signalen wijzen op problematisch alcohol gebruik: overmatig transpireren, onduidelijke klachten, last van je darmen, slapeloosheid, angststoornissen, flauwvallen of black-outs.

‘Ik slaap onrustig wanneer ik het druk heb op mijn werk. Om 05:30 uur gaat mijn wekker en ik stap met moeite mijn bed uit. Ik strompel de trap af, geef de hond een aai over haar bol en loop de keuken in. Op het aanrecht ligt mijn telefoon en ik zie dat er nieuwe berichten in mijn mailbox staan. Ik open de eerste mail, een koude rilling over mijn rug, mijn lichaam reageert onmiddellijk. Ik lees ook de daaropvolgende berichten en ben echt wakker. Ik ervaar de laatste tijd vaker black-outs, mijn kortetermijngeheugen laat mij is de steek, waardoor ik geen overzicht heb in al het werk dat ik nog moet doen.

Na een korte douche pak ik mijn spullen bij elkaar. Ik schenk een kop koffie in en stap in de auto. Bij het stoplicht kijk ik nog vlug op mijn telefoon, waar nieuwe berichten op binnenkomen. Ik geniet van deze dertig minuten durende rit. Het is het enige moment van de dag dat mij voldoende voorbereidingstijd geeft op de gesprekken die ik de komende uren ga voeren. Woensdagochtend start met een managementmeeting. Op de actielist staan drie punten op mijn naam waarvan er twee al ruim voorbij de deadline zijn. Het derde punt had ik voor vandaag moeten opleveren. Hoe vaak ik al heb aangegeven dat ik meer tijd nodig heb, ik ben de tel kwijt. Ik weet niet waar ik de tijd en energie vandaan moet halen om deze punten, naast mijn gewone werk, ook nog op te pakken.

Ik pak een kauwgum voor ik uit de auto stap en loop naar binnen. Door de corona-crisis is er amper iemand aanwezig op kantoor. Ik haal een koffie uit de automaat en loop mijn kantoor binnen. De druk die ik ervaar gedurende de dag gaat gepaard met een verhoogde hartslag. Het slaaptekort kickt meestal rond de klok van 15 uur in. Mijn handen trillen wanneer ik op de toetsen van mijn keyboard druk. De wallen onder mijn ogen krijgen een donkere kleur, waar mijn aderen als kronkelende rivieren nog wat kleur geven. In de middag stop ik met koffie drinken. Ik word onrustig van de koffie, krijg er hoofdpijn van en voel me vermoeid.’

Te veel druk ervaren of overspannen zijn gaat gepaard gaat met lichamelijke, psychische en sociale problemen De volgende signalen wijzen op overspannen zijn: overmatig transpireren, onduidelijke klachten, last van je darmen, slapeloosheid, angststoornissen, flauwvallen of black-outs.  De oorzaak is langdurige stress. Vaak herkennen we de stressklachten wel, maar we gaan gewoon door. Hoe vaak heb jij de vraag: “hoe gaat het met je?” beantwoord met “druk”?

Drinken op je werk is niet acceptabel, waarom mag je, met dezelfde symptomen, wel te veel DRUK ervaren in je werk?

Ervaar je (te) veel druk, dan heb je een stap te zetten om te voorkomen dat je overspannen raakt. Een paar tips:

  • Beweeg dagelijks, het helpt je stresshormonen te verlagen;
  • Eet gezond en gevarieerd;
  • Ga de natuur in;
  • Neem voldoende momenten van rust  gedurende de dag;
  • Zorg voor voldoende nachtrust
  • zoek hulp als het je niet lukt om de stress te verlagen.